Türkiye’nin Karadeniz bölgesinde yer alan Ordu, ülkenin en kalabalık 29 şehridir. 2020 yılında yapılan sayımlarda nüfusu 761.400 olarak sayılmıştır. Karadeniz Bölgesi’nin Doğu Karadeniz bölümünde yer almakta olan Ordu’nun kuzeyinde Karadeniz, güneyinde Tokat ve Sivas illeri bulunurken, batısında Samsun, doğusunda Giresun ili bulunmaktadır. Büyükşehir olan Ordu 19 ilçeden oluşmaktadır. Ordu yüzölçümü bakımından en büyük 57’nci il olarak bilinmektedir.
Ordu Gezi Rehberi
Ordu, 1920 yılında bağlı olduğu Trabzon vilayetinden ayrılmıştır. 4 Nisan 1920’de il statüsü almış olan Ordu, TÜİK verilerine göre 2020 yılında yapılan sayımda 19 ilçe ve belediye, bu belediyelerin 772 tane mahallesi bulunmaktadır. Ordu merkezinden batıya doğru gidildikçe Perşembe, doğuya gidildikçe Gülyalı, Karadeniz sahil yolundan gidildikçe Fatsa, Ünye ilçelerine ulaşılmaktadır. Güneye gidilen yoldan ise, Ulubey, Gölköy, Gürgentepe, Mesudiye ilçelerinden geçmektedir.
Ordu Gezi Rehberi – Turizm
Farklı ve zengin turizm potansiyeline sahip Ordu, yayla turizmi, trekking, kıyı, yamaç paraşütü gibi etkinlikler yapılmaktadır. Yason Burnu’nun yabancı ve yerli turistlerin ilgi odağı durumundadır.
Eski adı Grekçe olan Ordu, tarihte Medlerin, Roma İmparatorluğu’nun, Perslerin, Kaşkaların, Doğu Roma İmparatorluğu’nun, Trabzon İmparatorluğu’nun, Danişment Beyliği’nin, Anadolu Selçuklu Devleti’nin ve Osmanlı İmparatorluğu’nun yönetimi altında olmuştur.
Ordu Gezi Rehberi – Kültür
Ordu’da birçok sinema ve tiyatro bulunmakta ve düzenli kültürel etkinlikler düzenlenmektedir. Ordu ilinde Türkmen ve Çepni kültürü hakimdir.
Ordu ilinde geleneksel halk oyunları ve halk müziği çevre İller ile benzerlik göstermektedir. Kemençe, davul, zurna, bağlama, klarnet gibi çalgıların bir arada kullanıldığı yörede oyunlar karşılama ve horon ağırlıktadır.
Klarnet ve davul ile birlikte çalgıların olduğu bölgeler daha çok Perşembe, Gülyalı, Ulubey, Ordu Merkez, Kabadüz ilçelerinde daha çok Ordu Karşılaması, Giresun Sallaması, Gürcü Horonu, Perşembe Erkek Horonu, Giresun Karşılaması, Sarhoş Karşılaması gibi oyunlara eşlik etmektedir.
Ordu’da horon ise kıyı ilçelerin ve Merkez ilçenin güneyinde kalan Kabadüz, Ulubey Gürgentepe, Mesudiye, Gölköy ilçelerinin halk oyunu olmaktadır. Karşılama oyunları Ordu ilinin en çok oynanan oyunlarından birisidir. Ordu’nun iç kesim ilçelerinde ise daha çok Tokat kültürü hakimiyeti altındadır.

Ordu Gezi Rehberi – Ordu’nun Gezilecek Yerleri
Belirttiğimiz üzere birçok kadim imparatorluğun yönetimine girmiş Ordu, her yüzyıl farklı bir yapı ile süslenmiştir. Doğal harikalarının yanı sıra bu harikulade yapılarıyla Karadeniz gezilerinizde kesinlikle yer alması gereken şehirler arasında yer alıyor.
Yason Burnu
Yason Burnu, 10 Ocak 2008 tarihinden itibaren turizme açılmıştır. Yason burnunun önü kayalık olmasına rağmen gemiler burada durabilmektedir. Yason adını, Argonotlar’la beraber bu bölgede karaya çıkan Yason’dan almıştır. Yason burnunun alt kısmında ise Panaya isminde eski kilise bulunmaktadır.
Panaya kilisesi, 1868 yılında yörede yaşayan Gürcüler ve Rumlar tarafından inşa edilmiş ve mimarisi özelliklidir. Eski bir yerleşim yeri olan Yason Burnu, Hristiyanlar Giresun’da İsa’nın doğumunu kutladıktan sonra bu kiliseye gelerek “Işıklar Bayramını” kutladığı bilinmektedir.
Ulugöl
Ordu’nun Gölköy ilçesi de Haruniye köyü ile Süleymaniye köyü sınırları arasında yer alan heyelan set gölü olan Ulugöl, Ordu ilinin en büyük gölüdür. Heyelan anında üç göl oluşmuştur ve en büyüğü Ulugöl’dür.
Ordu – Perşembe Yaylası
Eşi benzeri olmayan coğrafyası ile bir dünya mirası korunması için tescilinin bekleyen Perşembe Yaylası, Ordu ilinin Aybastı ilçesinde bulunmaktadır.
Perşembe Yaylası, safari, dinlenmek, piknik yapmak, yamaç paraşütü ve safari gibi sporları yapmak isteyenlerin sıkça ziyaret ettiği bir yerdir.
Boztepe
Ordu şehrine tamamen hakim olan bu tepe, denizden yaklaşık 450 metre yüksekliktedir. Boztepeyi ziyarette bulunan kişiler için tepede restoran hizmeti ve çay bahçeleri bulunmaktadır.
Bolaman Kalesi
Ordu ili Fatsa ilçesinin Bolaman kasabasında bulunan kale, Pontus Rumlarından kaldığı bilinmektedir. Bolaman Kalesi, tahminen 200 yıl öncesinde Hazinedar ailesi tarafından inşa edilen kale ahşap yapı sivil mimarizm örneklerindendir.
Taşbaşı Kilisesi
Ordu’nun Taşbaşı mahallesinde bulunan Taşbaşı Kilisesi, eski bir Rum Ortodoks kilisesidir. 1853 yılında yapılmış olan kilise 1937 yılı ile 1977 yıllarında cezaevi olarak kullanılmıştır. Kilisenin kubbesi hariç tamamı kesme taştan inşa edilmiştir.
Gölköy Kalesi
Ordu’nun en yüksek kalesi olan Gölköy Kalesi, etrafı kapanlarla ve tuzaklarla çevrili olan Ordu’nun işgal edilmeyen tek yeri olmuştur. Savaş zamanında Tayfun paşa tarafından korunmuş ve bunun üzerine kalenin ismini Tayfun Paşa Kilisesi koymak istemiştir fakat Tayfun Paşa bu isteği kabul etmemiştir.
Topçam Barajı
Ordu ilinin Melet Irmağı üzerinde, enerji üretmek amacıyla inşa edilen Topçam Barajı, 1998 ile 2009 yılları arasında yapılmıştır.
Ünye Kalesi
Ordu’nun Ünye ilçesinde olan Ünye Kalesi 2500 yıllık olduğu bilinmektedir. Ünye Kalesi, II. Mithradates tarafından yaptırılmıştır. 2006 yılında Ünye Belediyesi kalenin temizlik ve bakımını yaptırarak daha bakımlı ve gösterişli hale getirmiştir.
Hoynat Adası
Ordu’nun Perşembe ilçesine bağlı adamdır. Hoynat Adası, Ramazan köyü sınırında ve Hoynat Tünelinin yanında bulunmaktadır. Eski yıllarda gemiciler sığınak ve depo olarak kullanılırmış. Adanın üzerinde su kalıntıları ve eserler bulunmaktadır. Ayrıca tepeli karabatakların ve gümüş martıların üreme yeridir.

Ordu Gezi Rehberi – Ordu’ya Nasıl Gidilir?
Türkiye’nin Ordu iline kişilerin istek ve arzularına göre hem karayolu hem havayolu ile ulaşmak mümkündür. Otobüs ile gitmek isteyen kişiler için genellikle Türkiye’nin her ilinden Ordu’ya otobüs seferleri rahatlıkla bulunmaktadır. Uçakla Ordu’ya gitmek isteyen kişiler ise bulundukları bölgedeki havalimanından, Ordu Giresun Havalimanına bilet almaları yeterli olacaktır. Şahsi araçla gelmek isteyenler için ise bazı Ulaşım mesafeleri şöyledir;
- Samsun – Ordu arası 2 saat sürmektedir.
- Giresun – Ordu arası 50 dakika mesafedir.
- İstanbul – Ordu arası ise 10 saat 25 dakika sürmektedir.
Ordu Gezi Rehberi – Ordu’da Nerede Kalınır?
Ordu ilinde turizmin gelişmesi ile kentte hizmet veren konaklama tesislerinin de sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Konaklama tesisleri olarak Tatil otelleri, butik otel ve kent otellerinden kişiler istedikleri konaklama tesisini seçip günlerini Ordu’da geçirebilirler. Ordu otelleri, kent merkezinde veya çevre ilçelerinde hizmet vermektedirler. Kişilerin seçtikleri konaklama tesislerinde Karadeniz manzarasının yanı sıra yerel ve dünya yemeklerini bulabileceğiniz mutfağı, spa merkezi, kusursuz hizmet, güler yüzlü çalışanlar ve aktiviteler bulurken hem tatil hem de iş amaçlı gelenler için kusursuz bir deneyim olacaktır.
Ordu’ya tatil amaçlı gitmek istiyorsanız Ünye ve Fatsa ilçeleri tercih etmekte fayda vardır. Çünkü temiz, uzun plajları ve tarihi yerleri ile turistlerin en fazla tercih de bulunduğu konaklama yerleri Ünye ve Fatsa’dır.
Ordu’da uygun maliyetli bir konaklama düşünen kişilerin seçeneklerinden biri Ordu Merkez Öğretmenevi olmalıdır. Hem uygun fiyatlı ve deniz manzaralı olan öğretmenevi hem de otogara 3 km mesafededir. Ordu’nun diğer ilçeleri için gelen misafirler içinde konaklanabilir öğretmen evleri mevcuttur. Ordu’nun Atatürk Bulvarı’nda yer alan Ordu Polis Evi’ de kişilerin bütçelerini aşmadan konaklanabilecek bir devlet misafirhanesidir.
Ordu otellerinin fiyatları kış ve yaz aylarında değişiklik göstermektedir. Bahar ve yaz aylarında daha yüksek fiyatlardayken kış aylarında daha makul fiyatlarla hizmet vermektedir.

Ordu ilinde konaklamak için sadece merkez ve çevre ilçelerindeki oteller ile sınırlı değildir. Özellikle yaz aylarında Ordu’nun yaylalarında da konaklama imkanı bulunmaktadır. Yaylalarda konaklayabileceğiniz pansiyonlar bulunmaktadır. Kişiler isteklerine göre kampta yapabilirler. Ulugöl; kamp yapmak isteyenlerin en çok tercih ettikleri yerdir. Gürgen ve meşe ağaçları ile çevrili olan bu alan kamp yapılabilir alanlar bulunmaktadır.
Karadeniz turunuzda Rize, Artvin ve Trabzon gibi önemli şehirlerimizin yanı sıra Ordu’yu da eklemeyi unutmayın. İyi seyahatler dileriz…